donderdag 20 december 2007

Opa's eerste dag hier




Na opa om half acht te hebben wakker gemaakt en hem zijn ontbijtje te hebben voorgeschoteld zijn we door Jack bij Nikkie op school afgezet. Jack ging verder naar de tandarts. Ondertussen was het gaan sneeuwen, maar deze bleef gelukkig niet liggen. Op school aangekomen en hem een kleine rondleiding te hebben gegeven mochten we het cafetaria in, kantine dus, om ons voor te bereiden op onze zangbijdrage van stille nacht in het Nederlands. Er zijn daar op school nog al wat nationaliteiten en de juf die al deze kinderen Engels leert vond het leuk om de Amerikaantjes eens te voorzien van een kerstliedje in een andere taal.




Dus werd Stille nacht, Heilige nacht gezongen in het Italiaans, Vietnamees, Chinees, Spaans, Koreaans en in het Nederlands en als laatste in het Engels. Ik moet zeggen ondanks onze "talenten" klonk het toch erg mooi. Er was een Chinees jongetje uit Nikkie's klas die ons op viool begeleide wat hij erg goed deed. En de Amerikaantjes zaten vol verwondering te luisteren. Zij zien op tv geen buitenlandse films zoals wij dat hebben. Dus zij herkennen ook niet de klanken. En er werd hen verteld dat ze zich moesten inbeelden dat wat als zij in een ander land zouden wonen en ze geen enkel woord van die taal konden spreken, ze dan ook weinig vriendjes en vriendinnetjes hebben, omdat ze ze nog niet konden begrijpen en het dus voor Nikkie het zwaarste was omdat zij maar alleen was in dit grote enge land. Al de andere kinderen hebben lotgenoten op school. Die kunnen nog bij broertjes of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes op school kletsen.


Maar gelukkig heeft Nikkie weinig dipjes. Zo af en toe heeft ze het moeilijk. Toch leert ze in een razend tempo de taal. Vervolgens werden we door zowel de kinderen als de leerkrachten getrakteerd op veel voor ons nieuwe kerstliedjes. Nooit geweten dat er zoveel verschillende waren.


Hierna werden we uitgenodigd door de Engelse juf om een hapje en drankje te komen nuttigen en dat was erg gezellig om zo ook eens kennis te maken met de andere buitenlanderse ouders. Nikkie is getrakteerd op pizza voor de lunch.


Toen zijn we lekker te voet terug naar huis gelopen, een rare gewaarwording zonder stoepen en auto's die wijd rondom ons heen reden. Na de lunch zijn we boodschappen gaan doen in de Kroger, een grote moderne supermark met Europese produkten. Eindelijk hazelnoten gevonden. Jack opgehaald al om half 6, samen gegeten en 's avonds opa leren golven en bowlen op de Wii.

Geen opmerkingen: