Ontbijtkoek met parelsuiker:
375 gr witte bloem
3 theelepels goed gevuld met bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel kardemon
1/2 theelepel koriander
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kruidnagel
snufje zout
100 gram bruine basterd suiker
150 gram vloeibare honing
200 ml melk (lauwe)
1 scheutje koffiemelk
parelsuiker
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 150 graden C/310 graden F
Bakblik invetten met boter en bestuiven met bloem
Zeef de bloem en meng er bakpoeder en kruiden, zout en bruine suiker toe.
Roer dan met een grote lepel de honing toe en daarna de melk.
Je krijgt nu een kleverig goedje. Goed blijven roeren tot alles vermeng is.
Schep het direct in het bakblik.
Ga met een kwast in de koffiemelk en duw zo de deeg op gelijk matige hoogte. een keer of 3-4 dippen is voldoende. Strooi er daarna was parelsuiker over.
Ik bak er zelf 2 per keer. Vandaar de langere baktijd.
Bak het daarna tussen de 60-90 minuten.
Check met een breinaald of het gaar is net als bij een cake. Zolang er deeg blijft plakken op je naald is deze nog niet gaar. Daarna een kwartier op de zij laten afkoelen op een rooster en dan de koek eruit halen. Laten afkoelen.
Wikkel ze daarna in aluminium folie. En doe ze daarna in een plastic zak. En het lekkerste worden ze als je ze minimaal een week laat staan.Ze krijgen daarmee hun plakkerige jasje.
Havermoutkoekjes:
100 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram havermout vlokken
125 gram gezouten roomboter op kamer temp.
175 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel vanille suiker
1 ei opkamer temp.
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 180 graden C/355 graden F
Zeef de bloem en meng de havermout erdoor.
Roer de boter, suiker en vanille suiker in een andere kom met een mixer zachtjes door elkaar tot de boel vermengd is.
Voeg dan het ei toe aan het botermengsel. Mixen.
Maak van de ontstane deegbal 2 delen.
Leg die in plastic folie en rol ze tot worsten van 3 cm doorsnede. Maak je ze groter, bedenk wel dat het dan grote koeken worden.
Laat ze opstijven in de koelkast voor minimaal een half uur.
Op je 2 bakblikken bakpapier leggen en de worst in dunne plakken snijden van 1 cm breed.
Goed verdelen en niet te dicht op elkaar.
Bakken in ongeveer 20 minuten.
Overheerlijke Chocolade fudge:
40 gram gezouten roomboter
1 blikje geconcerteerde melk van Nestle 147ml/5 fl oz
300 gram fijne kristal suiker (er mag 1 schep vanillesuiker bij zitten)
115 gram marshmallows klein (=grote in 4 knippen)
340 gram melk chocolade druppels van Nestle
Bereiden:
Maak van een stuk aluminiumfolie van 60 cm, dubbelvouwen, een bakje van 20/20 cm. met een opstaande rand van 5 cm. Leg dit op een onderzetter of een tegel, het wordt nl. bloedheet.
Doe in een steelpan met een dikke bodem de boter, melk en suiker.
Roer dit af en toe door elkaar. Maar als het begint te koken, bubbelen, 4 minuten lang roeren en dan de pan van het vuur halen. Doe de marshmallows en chocolade in 1 keer erin en blijf het geheel roeren tot dit alles gesmolten is.
Giet het in je aluminium bakje en laat het afkoelen. Als het gekoeld is voor minstens 6 uur in de koelkast plaatsen.
Snijdt het met een groot scherp mes in blokken.
Dit zijn calorie rijke hapjes dus eet ze met mate.
Een persoons cakejes:
150 gram bloem
150 gram kristal suiker
150 gram boter op kamertemp.
3 eieren
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 160 graden C/310 graden F.
Meng de boter met de suiker.
Mix er de gezeefde bloem, zout en bakpoeder doorheen.
Meng er dan een voor een de eieren door en mix het geheel 5 minuten lang.
Verdeel ze in papieren cake vormpjes.
Bak ze in 10-20 minuten gaar.
zaterdag 8 maart 2008
Recepten voor de liefhebbers: ontbijtkoek, havermoutkoekjes, chocolade fudge en fmini-cakejes
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Ik hoop dit weekend aan de slag te gaan met deze recepten!
Spijtig dat ik hier geen marshmallows heb... (misschien kan ik met de lage dollarkoers effe een over-en-weer naar de US boeken, om marshmallows te kopen, hahaha!)
Bedankt voor de recepten!
Een reactie posten